Tips & Trics: High Tension

YONEX Duora 7 met bespanschade

Tips & Trics: High Tension

De laatste tijd lijkt het steeds populairder te worden dat men graag speelt met High Tension bespanningen, welke vaak 13kg en hoger zijn. Natuurlijk klinkt zo’n super vette strakke bespanning extra gaaf op het moment dat je zo’n shuttle raakt. Maar wat doet het met je racket? Meer dan je vaak denkt! In deze Tips & Trics lichten wij jullie deze graag even toe…

Rackets bespannen op High Tension brengt dus enorme gevaren met zich mee. Niet meteen dat een racket uit elkaar kan spatten, maar wel dat het racket enorme schade kan oplopen wat niet altijd meteen zichtbaar is. Op langer termijn kan een racket materiaalmoeheid tonen, zoals je op de bovenstaande foto kan zien, hoe de snaar zich heeft ingesneden in het frame.

Het racket op de foto is een YONEX Duora 7, welke onze bespanner steeds op 15kg voor de speler heeft moeten bespannen. Natuurlijk heeft onze bespanner duidelijk kenbaar gemaakt bij de speler, dat dit eigenlijk wel te veel is volgens de advies-tension die Yonex heeft meegegeven aan het racket.

Het is bijna twee jaar goed gegaan met de 15kg op het frame van de Duora 7, maar nu begint deze dan toch materiaalmoeheid te tonen en kan het racket nu niet meer bespannen worden. Geen leuk bericht om aan de speler in kwestie te moeten vertellen, maar hij was zich er wel van bewust dat dit een keer kon gaan gebeuren.

Nog even voor de duidelijkheid en om Yonex niet in diskrediet te brengen, er is niets mis met de kwaliteit van de Duora 7, zeer degelijk racket! Maar door de keuze van de speler heeft het racket uiteindelijk schade opgelopen.

Fabricagefouten

Nu kan het je ook overkomen dat je altijd binnen de maximale waarde blijft zitten van hetgeen de fabrikant als maximale advies-tension heeft opgegeven. Neem als voorbeeld de Victor Jetspeed S12 op de onderstaande foto…

Victor Jetspeed S12
Beschadiging aan de Victor Jetspeed S12

De Victor Jetspeed S12 zou volgens Victor (de fabrikant) een maximale tension mogen hebben van 13kg. Het racket werd voor de tweede maal bespannen door onze bespanner, met de YONEX BG80 op 13. Maar zoals je kan zien zie je naast de hole dat het frame naar binnen wordt gedrukt. Dat zou niet mogen, gezien we de maximale advies-tension niet overschrijden.

We hebben contact gezocht met Victor en deze hebben het racket bekeken en aangegeven dat het om een fabricagefout gaat. Het racket is door Victor compleet vergoed. Netjes dus en goed geregeld van de fabrikant. Maar daarbij moet men wel kunnen zien dat het racket op de juiste wijze is bespannen, dus is het van belang dat je de snaren erin laat zitten, zodat men het kan beoordelen.

Rackets voor high tension

Dus let goed op wat en hoe je het racket bespant. Kan het racket het wel aan? Dat beoordeel jij als bespanner, niet de speler/speelster. Als jij er niet achterstaat of er geen vertrouwen in hebt, dan moet je het ook gewoon niet doen.

Nu zijn er zeker wel merken die rackets op de markt hebben gebracht die Super High Tension aan kunnen, bijvoorbeeld 40LBS. Maar let er wel op, dat sommige het ook gebruiken om te verkopen!

Nu is bij ons bekend dat rackets van o.a. JNICE en Kumpoo hun woorden zeker nakomen. Beide hebben wij reeds rackets bespannen op de maximale waarde die door de fabrikant werd aangegeven. van JNICE hebben we de Black Panther LTD op onze bespanmachine gehad, welke zeker voldeed en de maximale tension ook echt aankan. Onze bespanner gaf aan dat hij zelfs nog meer zou aandurven op dat racket.

Van Kumpoo hebben we twee rackets op hun limieten van 40LBS getest. De Kumpoo Power Control P890 en de Kumpoo Power Shot Nano Hexagon 2300II. Beide rackets lieten geen krimp toen we deze rackets met 40LBS (ca. 18kg) aan het bespannen waren. Kumpoo komt daarmee dan ook de gemaakt belofte na.

KUMPOO Power Shot Nano Hexagon 2300II
De KUMPOO Power Shot Nano Hexagon 2300II welke werd bespannen met de YONEX Aerobite @ 15kg (High Tension)

Dat waardes niet altijd correct zijn, hebben we in het verleden gemerkt bij rackets als de FLEET Offensive/Defensive 2. Dit racket zou ook 40LBS moeten aankunnen. Maar verre van dat. Bij 15kg kreunde en kraakte het racket al op de bespanmachine en zag je het frame vervormen tussen de hole. Voor dit racket is een maximale 30LBS (ca. 13,5kg) echt de maximale tension zijn.

Ook hiermee zeggen wij niet dat FLEET slechte rackets heeft. Wij hebben rackets van FLEET Taiwan gezien, daar lik je je vingers echt bij af. Hoge kwaliteit en zeker een grote concurrent van de grote merken.

Ga dus niet klakkeloos uit van waardes die op het racket staan, al durven wij dit zeker wel te zeggen dat je dat bij de merken als Yonex, Victor, Kumpoo, FZ Forza, Adidas, JNICE en Carlton (tegenwoordig Dunlopp) echt wel vanuit kan gaan. Er zijn nog wel meer merken, die wij in dit rijtje misschien te kort doen, maar met die merken hebben wij nog weinig tot geen high tension bespanningen geplaatst.

Maar let goed op! Dat is wat wij andere bespanners graag willen meegeven. Niet alle rackets zijn geschikt voor high tension en durf dan ook gewoon “Nee” te zeggen tegen een speler/speelster. Daar heb je meer aan dan lukraak het racket maar bespannen.

Besluit je toch (ver) boven de maximale advies-tension van de fabrikant te gaan bespannen, vertel dan de speler/speelster ook wat de gevolgen kunnen zijn en dat jij als bespanner niet verantwoordelijk bent voor de gevolgschade.

Geef een reactie

Cart
Your cart is currently empty.