Tips & Trics: Bespanklemmen

Bespanklemmen

Tips & Trics: Bespanklemmen

Er zijn wel wat manieren om een racket te bespannen, waarbij de meeste wegen ook naar Rome zullen leiden. Zo ook het gebruik van bespanklemmen, waarbij de een losse bespanklemmen gebruikt en de andere bespanner zweert bij vaste bespanklemmen. We zullen ze hier beide toelichten en wat de voor en tegens zijn, maar ook ons advies wat het beste in naar onze mening is.

Allereerst een kleine toelichting met wat wij onder bespanklemmen verstaan. Het zijn de klemmen die nodig zijn om de snaren te fixeren na het aantrekken op een bepaalde vooraf ingestelde tension (trekkracht). Bij het fixeren (vastzetten) van de snaar, is het de bedoeling dat deze niet beschadigd en terugloopt.

Losse bespanklem

Losse bespanklem
Losse bespanklemmen van Yonex

De losse bespanklem wordt vaak gebruikt op bespanmachines die niet voorzien zijn van vaste klemmen. De losse bespanklem beschikt over een sterke veer, die twee platen naar elkaar drukt, waartussen vaak een blok zit, zodat twee snaren tegelijk gefixeerd kunnen worden, zoals je op de onderstaande foto kan zien.

Losse bespanklem
Losse bespanklem

Wat ook meteen opvalt op de foto is dat de bespanklem zich schuin zet ten opzichte van de snaren. Dit gebeurt op het moment dat je het aantrekmechanisme (waarmee de snaar is aangetrokken) losmaakt. Hoe hoger de tension, hoe meer kans op beschadiging op de snaren.

Ook een klein nadeel is dat de losse bespanklem vaak niet is in te stellen qua kracht om de snaren te fixeren. Er zijn overigens wel losse bespanklemmen die je iets of wat kan instellen op de druk die de tang geeft op de snaren. Maar dat zijn dan vaak de grote minder goed hanteerbare losse bespanklemmen. De Yonex-klem op de foto is klein, dus makkelijk te hanteren.

Vaste bespanklem

Bespanklem
Vaste bespanklemmen

Op steeds meer bespanmachines zie je vaste bespanklemmen, de een wat luxer dan de ander. Op de bovenstaande foto zie je vaste bespanklemmen die zichzelf kunnen ontgrendelen als je ze losmaakt van de snaar. Oftewel is het makkelijker om met een hand de bespanklem te kunnen bedienen.

Een groot voordeel van vaste bespanklemmen is dat deze altijd recht blijven staan nadat je het aantrekmechanisme hebt losgemaakt, zoals je op de onderstaande foto ook kan zien.

Bespanklem
Vaste bespanklem fixeert de snaar

De kans op beschadigingen is een heel stuk minder dan met losse bespanklemmen, mits je de bespanklem goed afstelt op de dikte van de snaar. Stel je de vaste bespanklem te los af, zal de snaar door de twee bekken van de klem glijden. Stel je de klem te strak in, duwen de bekken zich te ver de snaar in en krijg je daar kans op beschadigingen door op je snaar.

Groot voordeel van vaste bespanklemmen is dat het snel werkt en de kans op beschadigingen aan de snaren lager is dan met losse klemmen.

Ons advies

Het is raadzaam om rackets te bespannen met vaste bespanklemmen om tot het beste resultaat te komen van een goede en juiste bespanning. Alles hangt en staat overigens nog wel met het goed onderhouden van je bespanmachine en onderdelen daarvan, dus ook je bespanklemmen dienen goed onderhouden te worden.

Kijk bij aanschaf van een bespanmachine goed of de binnenkant bekken van de bespanklem zijn voorzien van een fijne wat ruwe oppervlakte, zoals bijvoorbeeld een coating van diamantpoeder. Dit zorgt voor betere grip op de snaren en dat je de bespanklem minder strak hoeft af te stellen. Bij een glad oppervlakte aan de binnenkant van de bekken, glijd een snaar makkelijker door de klemmen, dus dien je de klem strakker af te stellen, wat vaak dan te hard wordt afgesteld voor de snaren.

Je hoort en ziet ook vaak bespanner met bijvoorbeeld wasbenzine de bespanklemmen zuiver maken. Wasbenzine is niet zo goed voor de coating van de snaren, dus niet aan te raden. Daarom ons advies om iets meer geld uit te geven voor betere bespanklemmen of bespanmachine. Het juiste degelijke gereedschap helpt de vakman zijn werk nog beter uit te voeren.

Waarom zijn er dan toch losse bespanklemmen? Deze zijn zeer handig als je kleine reparaties wil uitvoeren in bijvoorbeeld de sporthal, bij rackets met lagere tension. Rackets op hogere tension kun je beter meteen de snaren eruit knippen, gezien het blad van het racket zich vaak gaat vervormen als er een snaar is geknapt.

Wij vinden het bespannen van een complete bespanning met losse klemmen niet de juiste manier. Het levert niet het juiste resultaat op en kans op beschadigingen is groot. Bij het gebrek aan beter, dus een bespanmachine zonder vaste bespanklemmen, heb je dan ook geen andere keus.

Geef een reactie

Cart
Ink ApplicatorStencil Ink Applicator Pad
2,95
×