Tips & Trics: De loadspreader
Materialen van de rackets worden steeds beter, terwijl de tensions steeds hoger worden, wat zeker impact heeft op de frames als je niet met het juist materiaal aan het bespannen bent. De meeste bespanmachine zijn tegenwoordig 6-punts, waarbij wij adviseren om minimaal in de top van het racket een loadspreader toe te passen. We leggen uit waarom…
Veel bespanmachines hebben het zelfde principe, een pin aan de binnenzijde in de top van het racket en aan de binnenzijde bij de T-joint (T-stuk) van het frame, zodat het frame niet naar binnen kan komen bij het aantrekken van de lengte snaren. Aan de buitenzijde van het frame zitten aan de zijkant van het blad van het racket 4 side-supports die er voor zorgen dat het frame niet kan uitzetten naar buiten, bij het aantrekken van de lengte snaren.
Omdat de tensions (aantrekkrachten op de snaren) steeds hoger worden, wordt de drukkracht van de top-pin enorm hoog, waardoor je een puntbelasting krijgt aan de binnenkant van het frame. Om schade te voorkomen, plaatsen we in de top van het racket een loadspreader, zoals je op de foto hierboven kan zien (witte blok)
De schade op de foto hiernaast is veroorzaakt door een bespanner die geen loadspreader heeft gebruikt. Het frame heeft onherstelbare schade opgelopen.
De speler was zeker niet blij toen wij hem dat vertelde op het moment dat onze bespanner deze kreeg aangeboden om deze te voorzien van een nieuwe bespanning.
Een racket met deze schade kan vaak nog wel opnieuw worden bespannen, maar de kans dat het frame daar op den duur gaat scheuren is zeer groot.
Voorkomen is beter dan genezen, vandaar dat onze bespanner ten aller tijde een loadspreader gebruikt, ongeachte de hoogte van de bespankracht.
Extra loadspreader bij T-stuk
De meeste bespanners die wel een loadspreader gebruiken, plaatsen deze vaak alleen in de top van het racket. Onze bespanner gaat zelfs nog een stap verder en plaatst ook een loadspreader bij de T-joint. Op deze wijze wordt het frame ook daar beschermd tegen beschadigingen van de bespanmachine.
Zoals je op de onderstaande foto kan zien, gebruikt onze bespanner bij het T-stuk (T-joint) een iets grotere loadspreader dan hij in de top van het racket gebruikt.
Eigenlijk moeten we de beredenering omdraaien en moeten we zeggen dat onze bespanner in de top een kleinere loadspreader gebruikt. Een laodspreader die wat slanker (smaller) is, zodat we dichter bij het frame kunnen komen. Vandaar dat de teflonblok op de top-pin ook is verwijdert.
Veel fabrikanten hebben tegenwoordig de laatste breedte snaar in de top dichter bij het frame zitten, zodat er meer draagkracht is bij het raken van een shuttle in de top van het racket (vaak een mishit genoemd) en de snaar dan iets minder snel zal breken.
Voorkomen beter dan genezen
Het is een oud gezegde, maar het genezen gaat helaas niet als er schade is aangebracht aan een frame. Daarom is het vooral de zorg om te voorkomen dar frame schade oplopen bij het bespannen. Voor een paar euro heb je al een loadspreader om de schade te voorkomen.
Doe er je voordeel mee!